MIKSI TYÖSTÄKIN SYNTYY VASTAKKAINASETTELU?
20.04.2018

Demarit ja Kokoomus tuntuvat olevan napit vastakkain useasta asiasta nykypäivänä. Olen yrittänyt löytää syitä tälle vastakkainasettelulle. Yksi syy voi olla se, että elämme ihan eri todellisuutta ja emme ymmärrä toistemme näkökulmia. Tai sitten vaan huudamme toisillemme populistisesti.

 

Juttelin muutama päivä sitten SAK:n edustajien kanssa työelämästä. Kerroin innokkaana, että olen kiertänyt paljonkin yrityksissä ja nyt monella työpaikalla on hieno vauhti päällä. Samalla kerroin, että monet yrittäjät pitävät edelleen suurena uskallusloikkana uuden työvoiman rekrytointia. Työpaikkoja tulisi lisää, jos annettaisiin vähän työelämän joustoa.

 

SAK:n edustajat sanoivat, että heidän kokemus työpaikoilta on sellainen, että usein tapellaan työehtojen noudattamisesta ja ilmapiirissä ei ole kehumista. Työntekijät tarvitsevat keskusjärjestön juristien apua, koska muuten homma leviää villiksi länneksi. Asiansa tietävä luottamusmies on työpaikoilla aivan välttämätön.

 

Vastakkainasettelu kärjistyy huippuunsa, kun puhutaan työttömistä. Me yritämme aidosti helpottaa uusien työpaikkojen syntymistä esimerkiksi pidentämällä koeaikaa, muuttamalla irtisanomisia yksilöperusteiseksi tai hyväksymällä nykyistä helpommin vaikka määräaikaisuuksia alle 30-vuotiailta tai pitkäaikaistyöttömiltä. Tavoite on pois työttömyydestä.

 

SDP ja SAK tulkitsevat uudistukset nykyisten työntekijöiden kyykyttämiseksi ja pelon lietsomiseksi. Uudistusten avulla kuulemma nyt päästään työntekijöistä helpommin eroon. Tämä näkyy myös minulle osoitettuina muistutusviesteinä. 

 

Erään ammattiyhdistysliikeessä toimivan henkilön mukaan Pirkanmaalla on 40 000 työntekijää alle 20 työntekijän yrityksissä ja 80 000 alle 30-vuotiasta äänestäjää. Nämä muistavat minut työelämän heikennyksistä seuraavissa vaaleissa. Ihan vaan vinkki toiseen suuntaan. Hyvä ja osaava työporukka on yrittäjän paras liittolainen ja voimavara.

 

Nyt minun pitäisi sitten kuulemma tehdä valinta 7000 alle 30-vuotiaan pirkanmaalaisen työttömän ja kaikkien alle 30 -vuotiaiden pirkanmaalaisten kanssa, jotka ovat päässeet töihin. Teen mieluusti valinnan uusien työpaikkojen luomisen puolesta. Toivon ja teen kaikkeni, että vuoden sisällä nuorisotyöttömyys taas puolittuu. Samalla toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä.