JATKAJAKOULUT VOISIVAT LUODA UUTTA YRITTÄJYYTTÄ
13.02.2019

Mitä jos ratkaistaisiin kaksi ongelmaa yhdellä kerralla: 1) moni yrittäjä kaipaa itselleen työnsä jatkajaa ja 2) monet ammatilliset oppilaitokset kokevat tällä hetkellä tuskan hetkiä, koska ne epätoivoisesti yrittävät löytää kumppaneita yrityksistä.

 

Nykyisin Suomessa jopa 15 000 yrittäjää etsii itselleen jatkajaa. Näissä yrityksissä on yhteensä 80 000 henkilöä töissä. Monet yrittäjät ovat esimerkiksi käsityötaidon ammattilaisia, sellaisia jotka voisivat ihan kädestä pitäen ohjata kisällit mestariksi.

 

Mikäli menetämme nämä huippuammattilaiset eläkkeelle ilman syvän tiedon siirtymistä seuraavalle sukupolvelle, menetämme paljon. Osaamisen lisäksi menetämme myös asiakkaat, jotka yrittäjä on saanut vuosien hyvän työn tuloksena. Lisäksi menetämme 80 000 työpaikkaa.

 

Omistajanvaihdosten pato pitää nyt räjäyttää! Yrittämisen loppusuoralla oleva senioriyrittäjä on jo selvästi vähemmän kasvutavoitteinen. Koska yrittäjä jo miettii luopumista, yritykseen ei investoida eikä oteta käyttöön esimerkiksi digiajan työkaluja. Tarvitaan seuraava innokas osaomistaja ja kenties jatkossa pääomistaja/yrittäjä.

 

Mutta eivätkö ammatilliset oppilaitokset etsi juuri tällaisia yrittäjiä? Monesti puhutaan, että lähiopetusta on entistä vähemmän ja erityisesti pojat ovat entistä enemmän tuuliajoilla. Jos perjantai on etäopiskelua, opiskelusta ei ole tietoakaan. Jatkossa perjantaisin oppilaat olisivat yrittäjämestarin opetuksessa.

 

Ehdotan, että Suomeen perustetaan erityinen brändi nimeltä jatkajakoulut. Tietyt oppilaitokset voisivat nousta keihäänkärjiksi ja sanoa omistajavaihdosta suunnitteleville yrityksille, että tulkaa heti käymään. Etsitään teitä varten juuri räätälöity jatkaja, joka on kiinnostunut sekä alasta että erittäin motivoitunut.

 

Samalla kun perustetaan jatkajakoulu, nostetaan oppisopimus arvostuksessa aivan uuteen asemaan. Jos suoraan sanon, monesti oppisopimus tulkitaan nykyisin koulupudokkaiden viimeiseksi keinoksi pysyä osallisena yhteiskunnossa. Saksankielisissä maissa se on aivan janan toisessa päässä - yksi merkittävimmistä oppimisen muodoista.

 

Nykyisin monet nuoret tai vaikkapa maahanmuuttajat etsivät paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Yksi merkittävä vaihtoehto voisi jatkossa olla jatkajakoulu. Työssä aloitettaisiin ensin harjoittelupalkalla ja sitten oppisopimuspalkalla. Tämähän on ainoastaan tekemistä vailla valmis.